eğitici Oyuncakların önemi?

26-09-2021 18:17

  • Eğitici oyuncakların önemi

Oyuncaklar çocuk gelişiminin en önemli araçlarından biridir. Çocuklar için doğru eğitici oyuncakların seçilmesi, farklı alanlarda gelişimleri için önemlidir. Oyuncaklar çocukları eğlendirirken aynı zamanda onların bilişsel düşünme, fiziksel beceri kazanma, problem çözme, sayılar, dil gibi temel yetenekleri bulmalarına ve geliştirmelerine yardımcı olmalıdır.

Eğitici oyuncakların çocuk gelişimine faydaları

Temel olarak oyuncak ve eğitim, çocukları günlük yaşamda önemli beceriler geliştirmeye çeken ilgi çekici, kayda değer ve bağımlılık yaratan bir şeyle özdeşleştirilir. Bununla birlikte, ebeveynler, çocukların farklı oyuncak türlerinden zevk aldıklarını bilmelidirler. Çocuklar gezegeni keşfetmek ve duyguları anlayabilmek ister. Yaşları ilerledikçe fiziksel veya motor becerilerini büyütmek zorundadırlar. Dikkatlice seçilen eğitici oyuncaklar çocuklarda fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı bir gelişimi büyük ölçüde teşvik edebilir.

SOSYAL BECERİLERİNİ GELİŞTİRİR

Sosyal beceri, yeni doğan ve bebeklerin kendi başlarına ayakta kalabilmeleri için öğrenmeleri gereken en önemli şeydir. Bebekler çevreyi keşfetmeye ve duyguyu anlamaya hazırlanmalıdır. Tahta oyunları gibi eğitici oyuncaklar, bebeklerin diğer yönlerde sosyalleşmesine kesinlikle yardımcı olabilir. Oyunlar genellikle sırayla ve paylaşarak oynandığı için dayanışmayı öğretir. Bebekler oyuncaklarla taklit yoluyla duyguları anlamaya çalışırlar. Dil becerileri uygun sosyal etkileşimler için gereklidir ve oyun dünyasıyla çocuklar başkalarıyla nasıl oynandığını öğrenirler. Ayrıca gelecek için nasıl plan yapacaklarını da öğrenirler. Örneğin, oyuncak bina blokları ile eşsiz bir kulenin inşasını planlayabilir veya oyuncaklarının yaşaması için heyecan verici yeni bir dünya yaratabilirler.

BİLİŞSEL BECERİ KAZANIRLAR

Bilişsel beceriler ezberlemeyi, problem çözmeyi, renkleri tanıma gibi davranışları içerir. Ayrıca çocukların büyüklük ve sayıları öğrenmelerinde de önemlidir. Çocuklar, bu temel bilişsel becerileri, örneğin bulmacalar gibi renkli fiziksel oyuncaklar kullanarak gerçekleştirebilirler. Her yaştan çocuk oyun yoluyla bilişsel becerilerini geliştirebilir. Başlangıçta oyuncaklara isim vermek ve yaptıkları şeylerden bahsetmek dil gelişimini teşvik eder. Oyuncaklar, çocukların ebeveynleri tarafından herhangi bir ek koçluk yapmalarına gerek kalmadan şekillerini ve renkleri hızlı bir şekilde öğrenmelerine yardımcı olur. Oyuncakları gruplamaya ve başkalarıyla oynamaya başladıkça temel sayma becerilerini de öğrenirler. Örneğin, bulmacalar problem çözmeyi teşvik eder ve şekilleri ve renkleri tanır. Masa oyunları hafıza becerilerini öğretebilir ve onlara konsantre olmalarına yardımcı olabilir. Yapı taşları bile bilişsel gelişimlerine yardımcı olur, çünkü çocukların bağımsız çalışmasına yardımcı olurlar.

KONUŞMA VE DİL BECERİLERİNİ GELİŞTİRİR

Diğer insanlarla etkileşimler çocukları duygularını iletmeye teşvik eder. Çocukların kendini iyi ifade edebilmesi için dili doğru kullanabilmeleri ve düzgün konuşabilmeleri gerekir. Eğitici oyuncaklar ebeveynlerin uygun rehberliğinde,  düzgün konuşma yolunu öğrenmenin en eğlenceli yolunu oluşturur. Küçük çocuklar, oyuncaklardan çıkan sesin veya konuşmanın sesini taklit ederler ve konuşma ve dil becerileri daha çabuk gelişebilir.

MOTOR BECERİLERİ GELİŞTİRİR

Yeni yürümeye başlayan çocuklar, çevreyi keşfetmeye hazırlanırken kas yetenekleri ve dengelerini geliştirmelidir. Parmak, bacak, el, kol gibi vücut parçalarını hareket ettirmek için gerekli olan oyuncaklarla denemeler yapma eğilimindedirler. Yeni yürümeye başlayan çocuklar özellikle tüm vücutlarını kullanmalarını gerektiren oyuncaklardan hoşlanırlar. Çocuklar yaş aldıkça, oyun oynayarak motor becerilerini geliştirirler. Bunu bir oyuncak bebeği giydirerek ya da bir kule blok inşa ederek yaparlar. Ayrıca parmaklarını piyanonun üzerindeki düğmelere basmak veya bir yolcuyu içeri sokmak için arabanın kapısını açmak için kullanmaları gerekir. Oyuncaklarla oynamak, çocukların el-göz koordinasyonlarını geliştirmelerine yardımcı olur, bu da okuyup yazmayı öğrenmelerini daha kolay bir hale getirir.

MANTIK VE HAYAL GÜCÜNÜ GELİŞTİRİR

Oyuncaklar çocukların hayal güçlerini kullanmalarına izin verir ve aynı zamanda da mantıklarını da kullanmalarını sağlar. Eğitici oyuncaklar yardımıyla çocuklar çevrelerini tanıyabilir ve çevresi hakkında farkındalık geliştirebilirler. Çocukların dünya algıları yetişkinlerden oldukça farklıdır. Onların öğrenmesi gereken en önemli davranışların başında kendi duygularını tanımak ve kontrol etmek gelir. Çocuklar kendilerini ifade etmeyi öğrendikçe, doğal olarak rol oynamaya ve yeni dünyalar yaratmaya yönelirler. Çocukların yaratıcılığını ve duygusal gelişimini destekleyen oyuncaklar empati kurmayı öğrenmelerine de yardımcı olur.


 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.